Inici


NORMES DE PUBLICACIÓ

 

Normes de Publicació / Guidelines for Authors:

 

 

 


NEMUS revista de l’Ateneu de Natura

Normes de publicació 

Nemus és una publicació científica editada per l’associació Ateneu de Natura, que publica articles originals, de les diverses branques de les Ciències Naturals, de tot el món, encara que tindran especial consideració els treballs referits a la Mediterrània occidental. Nemus també publicarà notes breus corresponents a treballs de poca extensió La llengua preferent de publicació és en català. També es podrà publicar en anglès o en qualsevol de les altres llengües oficials de l’Estat Espanyol. Tots els treballs han d’incloure una traducció a l’anglès del títol, el resum, els mots clau i els peus de les figures. Quan l’article incloga la descripció d’una espècie nova és imprescindible que la diagnosi i la descripció es faça també en anglès a més de la llengua original del treball. Si la llengua original del treball no és romànica, s’hi ha d’incloure també un resum i mots clau en català.Procediment d’admissió

Procediment d’admissió  Els treballs han de remetre’s en format electrònic a l’adreça ateneudenatura@gmail.com abans del 31 de març de cada any. Els treballs han d’enviar-se en un document de text en qualsevol format compatible de Windows que incloga el contingut a publicar. Les taules s’han de remetre en Microsoft Excel o compatible. Si es presenta un gràfic han d’aportar-se les dades originals que el sustenten en un full de càlcul. Les figures es remeten separades del text i en format d’alta resolució, mínim 300 dpi (preferentment en JPG). El format de publicació de la revista és 14 x 21 cm a full sencer. Les imatges han d’ajustar-se si és possible a aquestes mides o dividides per 2 i 4 per a figures més menudes. Els títols i els peus de les figures i de les taules s’han d’incloure al final del text, tot indicant on haurien d’anar. Tota taula i figura ha de ser citada en el text amb el format: (Figura 1); o (Fig. 1A-B); o (Fig. 3A-C i G); o (Taula 2). La numeració és en xifres aràbigues i les diferents imatges dins d’una figura marcades amb lletres majúscules. Els treballs que no s’adeqüen a aquestes normes es retornaran als autors per a l’adaptació. No es considerarà la data de recepció fins que els originals es presenten segons el que disposen aquestes normes. Es contestarà als autors sobre l’admissió prèvia del treball en un termini de dos mesos des de la completa recepció de l’original proposat. Els treballs seran estudiats per dos revisors externs pel sistema de doble cec, que informaran sobre la conveniència de publicar o no l’article, o en recomanaran modificacions. En el cas que un dels dos informes fos negatiu i l’altre positiu, s’enviarà el text a un tercer avaluador, que decidirà. Les indicacions i suggeriments dels revisors externs s’han d’incorporar a l’escrit final o bé argumentar les causes de la no incorporació.

Normes generals de redacció

Els autors han d’evitar les repeticions. La redacció ha de ser impersonal i usar llenguatge estàndard i registre formal. Tant al resum com al text la primera vegada que se cita una espècie cal indicar-ne el nom comú, en minúscula, i el científic en cursiva (el nom vulgar pit-roig, Erithacus rubecula). Per a la resta de cites només cal utilitzar el nom comú, si en té, o el científic abreujat. Per a les espècies fòssils la  primera cita en resums, textos i peus de figures ha de ser completa, en cursiva, amb autor i any de publicació, com ara Anchura carrascoi Calzada & Forner, 2009; els autors van entre parèntesi si el gènere que s’indica no és l’original al qual es va adscriure; per a les següents citacions únicament s’ha d’escriure el gènere abreujat i l’espècie (A. carrascoi). Els autors han de seguir les normes del Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica o del Codi Internacional de Nomenclatura Botànica segons el cas. El material (tipus i exemplars figurats) ha d’estar registrat i dipositat en una institució accessible als investigadors. Cal evitar el tractament a nivell subespecífic sempre que no siga estrictament necessari. Els topònims s’escriuen sempre en forma acadèmica i en la llengua pròpia del lloc. Es recomana indicar la font de la sistemàtica i l’origen del nom comuns de les espècies. Les cites en el text seran del tipus: Castany & Tirado (2003); (Castany & Tirado, 2003); Castany & Tirado, 2003: 432-433), si són plurals cal ordenar-les cronològicament (Calzada, 1979; Martinell, 1987; Kidwell, 2003). Els textos legals: (Decret 70/2009). Si es trasllada un text, aquest ha d’anar entre cometes. Cal evitar sempre que siga possible la cita d’informes o memòries no publicades. Els treballs en premsa només poden citar-se si han estat acceptats per a publicar.

Articles

Cal remetre els articles estructurats en els següents apartats:

Títol. Ha de ser com més curt millor i que informe sobre el contingut. Ha d’incloure grup taxonòmic, edat per als treballs paleontològics i zona geogràfica, fugint de termes polítics. Si el nom és llarg, cal aportar un nom abreujat de fins a 10 paraules per a les capçaleres de les pàgines. Si no s’hi aporta, l’abreujarà l’editor.

Autors. Nom complet dels autors, adreça postal, correu electrònic i institució a la qual pertany, si fa el cas.

Resum. No pot superar les 400 paraules, sense inclourehi: referències, números, abreviatures, acrònims o mesures, si no resulten imprescindibles. El resum ha de tenir els següents apartats:

Una breu introducció, de nivell bàsic, a la matèria tractada.

Una breu exposició de l’interès del treball en l’àmbit que s’estudia.

Unes frases amb les conclusions principals.Una declaració on s’indique la millora que ha suposat el treball en el camp estudiat.

Mots clau. Entre quatre i vuit.

Si l’article no està redactat en anglès seguirà a continuació: Title, abstract i keywords.

Introducció.

S’ha de donar una idea dels antecedents històrics del tema, així com de l’interès i finalitat del treball.

Material i mètode. Posteriorment, cal incloure tota la informació necessària sobre les espècies estudiades, el material recollit, les tècniques de recol·lecció per obtenir la mostra o censos, la zona d’estudi, els instruments utilitzats, els mètodes d’estudi i les anàlisis de dades que permeten comprendre i interpretar correctament els resultats que es presentaran.

Resultats. En aquest apartat cal presentar només les dades i resultats obtinguts pels autors.

Discussió i conclusions. Finalment han de discutir-se els resultats obtinguts i la comparació amb altres treballs relacionats.

Agraïments. Cal mencionar, si escau, les persones o entitats que han contribuït d’alguna forma a la realització del treball.

Bibliografia. Ha de contenir només les publicacions citades en el text. La llista s’ordena alfabèticament per autors i cronològicament per un mateix autor, i cal afegir-hi les lletres minúscules, (a, b, c,...) per als treballs d’un mateix any i s’han d’ajustar a les normes APA (American Psychological Association) versió 7; es pot consultar en https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/webpage-website-references i veure exemples en https://apastyle.apa.org/instructional-aids/reference-examples.pdf), seguint als següents models:

Barreda, J. & Castany, J. (2008a). Aus al Parc de Ribalta. Associació Grup Au d’Ornitologia.
Roselló, R., Ferrer-Gallego, P. P., Gómez, J., Laguna, E. & Peris, J. B. (2011). Sideritis tragoriganum subsp. marinae, subsp. nov. (Labiatae), un nou tàxon per a la flora valenciana. Nemus, 11, 38-47.
Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). (2023, 28 de juliol). Corpus Toponímic. http://www.avl.gva.es.

Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçades i es regulen mesures addicionals de conservació. Generalitat Valenciana, Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. DOCV núm. 6021, de 26/05/2009: 20143-20162.
Richardson, W. J. (1978). Timing and amount of bird migration in relation to weather: a review. Oikos, 30, 224-272.
Salas, R. (1987). El cicle Cretaci inferior al marge oriental d’Iberia. En R. Folch i Guillèn (Ed.), Història Natural dels Països Catalans, Geologia I. Vol. 1 (pp. 333-348). Enciclopèdia Catalana.
Serrasolsas I. (1994). Fertilitat de sòls forestals afectats pel foc. Dinàmica del nitrògen i del fòsfor. [Tesi doctoral] Universitat de Barcelona.
Smith A.B. & Kroh, A. (2022, 15 de maig). The Echinoid Directory. Natural History Museum. http://www.nhm.ac.uk

Notes breus
Les notes breus són treballs de fins a 10 pàgines impreses, incloent-hi taules i figures, en les quals s’informa de dades preliminars, noves observacions, primeres cites, etc. d’especial rellevància. Les notes breus han de portar un resum de menys de 200 paraules, sense referències ni números, abreviatures, acrònims o mesures, si no és que resulten imprescindibles. El resum ha de donar una idea general sobre la nota, incloent en aquest ordre: descripció i motivació del treball, unes frases sobre mètode i materials, un paràgraf sobre els resultats més rellevants i, si fos el cas, discussió d’aquests resultats. Les notes breus han de tenir un format de presentació lliure sense subdivisions internes, encara que s’han d’ajustar el màxim possible a una estructura ordenada que incloga una explicació de l’interès i finalitat del treball, seguida, de tota la informació necessària sobre la zona d’estudi, els instruments utilitzats i els mètodes d’anàlisi que permeten interpretar adequadament els resultats presentats; per a continuació procedir amb la relació de resultats als quals s’integrarà la discussió, en la qual s’indicarà la rellevància de l’estudi. Si fos necessari, cal incloure-hi una breu secció d’agraïments. També s’admetran, en el format de nota, ressenyes d’institucions o museus científics, normativa legal i novetats bibliogràfiques amb relació a les ciències naturals.

Taules
S’han de numerar correlativament. Les taules han d’estar citades al text. Cada taula ha d’anar acompanyada d’un títol que siga una descripció clara, concisa i suficientment explicativa del contingut. El peu també ha d’anar en anglès si no és la llengua del treball. S’ha d’indicar on ha d’anar. Cal remetre les taules en un fitxer Excel o compatible.

Figures
Tota classe d’il·lustracions (gràfics, fotos, dibuixos, plànols, ...) han d’entrar amb el nom de la figura numerada correlativament seguint l’ordre d’aparició en el text. El peu també ha d’anar en anglès. Les figures s’han de reproduir exactament com es presenten pels autors, per la qual cosa han de ser remeses correctament mitjançant suports electrònics d’alta resolució. Totes elles han de tenir el mateix estil de lletra i presentació. En el cas de gràfics cal adjuntar-hi també (preferentment en Excel) la matriu de dades amb la qual s’ha generat.

Altres treballs
També s’admetran, en el format de nota, ressenyes d’institucions o museus científics, normativa legal i novetats bibliogràfiques amb relació a les ciències naturals, amb un màxim de 6.000 caràcters, inclosos espais. Les ressenyes només seran revisades internament. Si són de llibres s’ha d’annexar la imatge de la portada. Els autors rebran, en el cas que es publique el seu treball, un exemplar de la revista i el PDF de l’article. L’acceptació d’aquestes normes i publicar en Nemus implica que els autors cedeixen a l’editor els seus drets, inclòs l’accés obert en Internet.