Inici


ELS FÒSSILS CASTELLONENCS

MUSEU DE CINCTORRES

Edifici:

Situada en el centre de la població, en la Plaça Vella, destaca com a edifici civil nobiliari, el palau de la Casa dels Sanjoans. Va pertànyer a la família de Sant Joan, de qui procedix el nom d'esta casa palatina. Esta casa té el seu origen en el s.XV, encara que la seua estructura actual és del s.XVII. Es tracta d'un palau d'estil aragonés, que es troba molt be conservat externament. Consta de dos altures i la seua façana és de pedra, despuntant un ràfol de fusta. Té una torre quadrada amb coberta a quatre aigües en el vèrtex de la qual apareix la Creu de Malta.

En l'interior conserva els escuts heràldics en policromia. En un saló figura un altre escut corresponent a les armes de Sanjoans, personatge natal d'esta població molt recordat per la seua lluita contra els invasors francesos. I en una altra sala, ja en un pis superior i segurament la més destacable, se'ns presenta tot el paviment i les parets replets de ceràmica zoo-mórfica. Destaquen també les escales interiors, que són de fusta treballada.

Actualment acull el museu Dinomania amb l'exposició "ANA, un jaçiment viu" que explica en què consisteix el treball d'un paleontòleg, usant com a fil argumental els descobriments fets al jaciment ANA

COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA PERMANENT

L’exposició “Ana, un jaciment viu” explica en què consisteix el treball paleontològic, prenent com a fil argumental els descobriments fets al jaciment. El discurs museològic se centra en l’aspecte pràctic de la paleontologia. La mostra està dividida en tres àmbits, el primer dedicat al treball de l’equip paleontològic al jaciment, el segon a la síntesi dels resultats preliminars de les investigacions de l’equip, i el tercer dirigit a la metodologia seguida en la preparació i l’estudi dels fòssils de dinosaure. En cada àmbit els continguts estan dirigits específicament a xiquets i xiquetes de 6 a 12 anys. El recorregut de l’exposició comença amb el treball en un jaciment paleontològic, explicant el valor científic i patrimonial dels punts geogràfics on es troben els jaciments. El següent àmbit de l’exposició es una reconstrucció realitzada sota criteris científics, de com era la localitat de Cinctorres en el Cretàcic Inferior, elaborada a partir de les dades paleontològiques dels diferents jaciments de la comarca. Després s’apropa el públic al mon de la investigació dels fòssils de dinosaure. En este àmbit es descobreix a quins gèneres de dinosaures pertanyen els diferents ossos fòssils i dents exposades en les vitrines, posant especial èmfasi en els trets anatòmics que són utilitzats en la seua classificació taxonòmica. També s’introdueix al visitant en els processos de preparació necessaris previs a l’estudi del material. Per tant “Ana, un jaciment viu”, es una mostra moderna dotada de interactivitat que apropa el mon dels dinosaures de la comarca d’Els Ports a qui s’acosta a Cinctorres.

Informació sobre la exposició: Oficina de Turisme. Carrer Nou 6. Tel: 964181428, 964181001. Email: cinctorres@touristinfo.net

FONTS:

http://www.dinomania.es/ana%20vivo.html

http://www.dinomania.es/flash/Diapos%20ANA%20vivo.swf

http://www.cinctorres.es/ca/content/un-mati-entre-dinosaures