Inici


ELS FÒSSILS CASTELLONENCS

MUSEU D'ONDA "MOLI DE LA REIXA"

Edifici:

Testimoni  de l’època industrial del segle XVII ha estat el Molí de la Reixa, edifici situat als afores de la població  i que va ser declarat Monument Històric Artístic a l’agost de 1978 i  Bé d’Interés Local l’octubre de 1982.

L’antic molí de farina és un edifici exempt de tres altures. La seua planta trapezoïdal recolza un dels seus costats en la séquia, sent la seua estructura de murs de càrrega de maçoneria i arcs de carreu perpendiculars a aquest costat.

La seua construcció presenta originals característiques tipològiques dels edificis industrials de l’època dels quals és exponent únic pel seu volum i importància.

Cal destacar que la força utilitzada per a moure les pedres o moles del molí provenia de la séquia que discorre pel costat nord de l’edifici, que encara hui porta aigua, i que era abocada en una bassa, coneixent aquest conjunt com Font de la Força. L’aigua d'aquesta séquia prové de la Bassa de la Vila.

L’any 2010 es va recuperar i va restaurar part de la maquinària de l’antic molí i es va completar amb l’adquisició de noves peces, podent-se actualment visitar i conéixer el funcionament dels molins d’aquella època.

Des del 25 de maig de 2013 l’edifici alberga la:

COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA MUNICIPAL DE PALEONTOLOGIA I MINERALOGIA

Submergeix-te en un viatge a través del temps i descobreix els éssers que van habitar el nostre planeta en temps arqueològics remots.

Els equinoderms formen la part més important de la col·lecció, amb representació d'espècimens de famílies i gèneres de tot el món.

Les comarques castellonenques allotgen una gran diversitat de paleohàbitats. El cretàcic i el miocè són els que més potència han desenvolupat.

Els contactes amb associacions i museus nacionals i internacionals, així com participacions en fires, permeten l’increment continu dels fons de la col·lecció.

 Els minerals són substàncies pures que configuren les roques i que formen l’estructura de la Terra. Cada mineral té unes propietats físiques i químiques que permeten diferenciar-lo de la resta. El fet que l’home aprenguera a usar-los ha resultat transcendental per al desenvolupament de la humanitat.

 L’associació municipal Amics de la Paleontologia i Mineralogia d’Onda, fundada l’any 2005, és l’encarregada de coordinar la col·lecció. A més, du a terme treballs d’investigació en paleohàbitats i de divulgació a col·legis, congressos i publicacions.

Horari de visites: dissabtes (no festius) de 10,30 a 13,30 h. Mes d'agost tancat.

Contacte:

Molí de la Reixa.

C/ La Cossa, S/n 12200 Onda

paleonda@hotmail.com

tel. 649163724

 

FONTS:     http://www.ondaweb.info/va/patrimoni/museus/col-leccio-museografica-municipal-de-palentologia-i-mineralogia

               

                  http://www.eltriangulo.es/contenidos/?p=37240&nggpage=2