Inici

ACTIVITATS ATENEU DE NATURA-2014

DESEMBRE 2014

 

PRESENTACIÓ NÚMERO 4 DE LA REVISTA NEMUS, LLOTJA DEL CÀNEM,

DIVENDRES 12 DE DESEMBRE DE 2014-LLOTJA DEL CÀNEM-SEU DE LA CIUTAT UNIVERSITAT JAUME I

 

 

 

XERRADA "UNA NOVA TRAIGUERINA DE FA 100 MILIONS D'ANYS"

DISSABTE 13 DE DESEMBRE DE 2014, CASA DEL PES FARINER (TRAIGUERA

 

 

NOVEMBRE 2014

 

XERRADA "LEPTOSALENIA BARREDAI, UN CAPELLANET QUE PORTA EL NOM D'UN BENICARLANDO" PER ENRIC FORNER

14 DE NOVEMBRE DE 2014 A LES 20 H. AL LOCAL SOCIAL DE LA PENYA EL SETRILL DE BENICARLÓ.

 

 

 

EXPOSICIÓ "ESPÈCIES FÒSSILS NOVES DE LES COMARQUES DE CASTELLÓ" DE L'11 AL 18 DENOVEMBRE DE 2014 I CONFERÈNCIA L'11 DE NOVEMBRE A LES 19.00 H. PER ENRIC FORNER A LA CASA DELS MUNDINA (VILA-REAL)

 

 

OCTUBRE 2014

               COMUNICACIÓ "GEOLOGIA I PALEONTOLOGIA A LA PLANA DE L'ARC: RECENT TROBALLA D'UNA INTERESSANT FAUNA DE L'ALBIÀ (CRETACI INFERIOR)". XIX JORNADES CULTURALS DE LA PLANA DE L'ARC.

Dissabte 18 d'octubre de 2014, edifici pulifuncional Vilanova d'Alcolea

 

 

 

XIX Jornades Culturals de la Plana de l’Arc de Vilanova d’Alcolea: Dissabte 18 d’Octubre de 2014 (9:30h-9:40h) Comunicació presentada per Enric Forner i Valls d'Ateneu de Natura.L’objecte d’aquesta comunicació és estudiar tres aspectes de la geologia i la paleontologia de la comarca de la Plana de l’Arc. Primer es vol repassar, de forma general, quina és la geologia de la contrada, parant esment a les edats més ben representades. En segon lloc, es fa una revisió bibliogràfica del treballs paleontològics que s’han publicat fins ara amb atenció especial als que han descrit noves espècies que tenen com a localitat tipus algun dels 11 municipis de la comarca. En tercer lloc es dóna la primera notícia del recent descobriment d’una fauna marina d’invertebrats, molt interessant, del Cretaci Inferior, concretament de l’Albià (100-112 milions d’anys). Cal remarcar que, a les comarques de Castelló, l’Albià, l’últim pis del Cretaci inferior, està molt poc representat, de fet només es coneixen treballs sobre el de Traiguera (al Baix Maestrat), per la qual cosa el nou jaciment amplia de manera notable el coneixement de la fauna d’aquesta edat dins la conca sedimentària del Maestrat. De la fauna trobada (coralls, gasteròpodes, bivalves, cefalòpodes, equínids,…), s’analitza la riquesa especifica, l’índex de similaritat respecte a l’altre jaciment de la conca i la freqüència de les diferents espècies. Es planteja, finalment, una hipòtesi sobre el paleoambient que habitava aquesta fauna.

 

               ENTREGA "PREMI ADN DE DIVULGACIÓ DE LES CIÈNCIES NATURALS"

JOSÉ LUIS SANZ GARCÍA

Dissabte, 4 d'octubre de 2014 a la sala Morella de l'Inturhotel a Castelló de la Plana.

 

 

 

El dissabtel 4 d’octubre de 2014, es va fer el sopar anual de l’Ateneu de Natura. Enguany, tenim la novetat que al final del sopar es va atorgar el primer “Premi ADN de divulgació de les ciències naturals”.El guanyador del 2014 és José Luis Sanz García. (Soria, 1948) José Luis Sanz és un vell conegut per als socis d’ADN. Precisament, ens vam presentar en societat a redós d’una conferència seua. Sempre que l’ADN li ha sol·licitat participar en un acte o impartir un curs, ha estat amatent a complaure’ns. Segur que molts de vosaltres el recordeu pel nom d’amic: Pepelu. Per als que no teniu la sort de conèixer-lo, us he d’indicar que és el dinosauriòleg més important de l’Estat Espanyol i, segurament, un del millors especialistes mundials en l’estudi de l’evolució del teròpodes voladors a les aus modernes. Els teròpodes es un grup de dinosaures que inclou, per exemple, al famós Tiranosaurus rex, més parent del que pot semblar, a primer cop d’ull, dels coloms. Però l’aportació de J.L. Sanz no s’ha limitat a la gran tasca científica que ha desenvolupat: a tall d’exemple podem citar que ha descrit vuit gèneres nous de dinosaures i es també remarcable el treball de camp que ha fet, dirigint excavacions de jaciments que han esdevingut tan importants com el de las Hoyas (a Cuenca) o per les nostres terres, els de Morella. En la seua vessant de pedagog ha creat escola formant nous paleontòlegs que de ben segur continuaran les investigacions que ell va encetar (és catedràtic de paleontologia de la universitat Autònoma de Madrid). Però no acaba aquí la cosa, ha estat, a més a més, un constant divulgador del coneixement científic de la seua especialitat mitjançant llibres adreçats a tots els públics i ha estat també molt actiu en els mitjans de comunicació (televisió i premsa). De ben segur l’haureu vist alguna vegada per TV o haureu llegit en el periòdic un del seus articles rics i precisos alhora que entenedors. És per aquesta vessant de fer arribar els seus coneixements i descobriments al públic en general, a la societat, que ens ha semblat mereixedor del premi ADN de divulgació de les ciències naturals.Seria bo que li poguérem retornar una part de l’afabilitat i calidesa que sempre ens ha mostrat fent-li companyia en el sopar en el qual l’honorem. El premi, com és obvi, no suposa cap retribució. És un reconeixement, públic i sentit, de la nostra associació a la seua tasca. Li farem, això sí, el present d’una peça de ceràmica creada per l’ocasió i donada per l’artista valenciana Cristina Guzmán Traver (Aldaia).

JUNY 2014

XERRADA "ELS FÒSSILS CASTELLONENCS" per Enric Forner,

Divendres, 18 de juny de 2014 a la seu del Centre Excursionista de Castelló

 

      

 

EXCURSIÓ ARES-MORELLA AMB SOCARRATS DE VILA-REAL- 15 DE JUNY DE 2014

QUEDA POSTPOSSADA PER MANCA DE PARTICIPANTS

  

 

Conferència "Els perills químics de la dieta":

Vicent Yusà i Pelechà, 9 de juny de 2014

 

 

Presentació Nemus núm. 3, divendres 6 de juny

Fira del Llibre Onda

    

      

 

MAIG 2014

Dijous 29 de maig de 2014

Presentació revista Nemus, núm. 3 a Vila-real

 

 

(DISSABTE 17 I DIUMENGE 18)

CURS "MOL·LUSCS MARINS DEL LITORAL DE LA PLANA: APRENDRE A CENSAR LA BIODIVERSITAT"

 DINTRE LA PROGRAMACIÓ ELS CURSOS NATURALISTES DE LA INSTITUCIÓ

ICHN (INSTITUCIÓ CATALANA D'HISTÒRIA NATURAL

més fotografies a l'àlbum del Facebook: CURS MOL·LUSCS MARINS DEL LITORAL DE LA PLANA

 

 
PROGRAMA EN PDF

 

 

  ABRIL 2014

Exposició "Els fòssils Castellonencs (1859-2013)"

Vallibona, del 18 al 20 d'abril de 2014,

amb la col·laboració del Col·lectiu Avinsilona

 

 

XERRADA: "Fòssils descrits a Vallibona i

les comarques de Castelló".

Vallibona, 18 d'abril de 2014

amb la col·laboració del Col·lectiu Avinsilona,

Institut d'Estudis Catalans (Delegació de Castelló) i la

Fundació Huguet

   

 

 

Presentació revista Nemus, núm. 3

Castelló de la Plana, dijous 10 d'abril de 2014

 

 

 

 

 

FEBRER 2014

Publicat el número 3 de NEMUS